Skillnad mellan massageterapeut och massör

En massageterapeut har mer kunskap än en massör i sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik och behärskar förutom massage och muskeltöjningar, ytterligare en eller flera massageterapeutiska metoder. En massageterapeut kan, förutom det en massör kan, jobba direkt med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten.

I Sverige finns Branschrådet Svensk Massage som säkerställer kvalitén på svensk massage i massörutbildningar runt om i Sverige genom certifieringsprov.


Massagehistoria

Massage går långt tillbaka i tiden. Hippokrates, läkekonstens fader, skrev redan på 500-talet f Kr "Läkaren måste kunna många ting, men i första hand massage… för massage kan strama upp en led som är för slapp och lösa upp en led som är för stel".

I västerlandet fick massagen under många år dåligt rykte pga den religiösa kluvenheten inför den potentiella kopplingen mellan synd och kroppslig stimulering. Den svenske gymnasten Per Henrik Ling kallas för massagens fader eftersom han återgav den terapeutiska massagen dess goda rykte i hela Europa i slutet av 1800-talet.